Saturday, March 16, 2013

Kemalasan melanda

Assalamualaikum.. and Hye. :)

Nak bagitau ni, korang pernah rasa diri tu malas. Malas nak buat semua benda lah senang citer. Malas nak kemas umah, malas nak basuh baju, malas nak buat assignment, malas nak makan, malas nak g kerja, sampai kat tempat keje pon rasa macam tension jek. Semua lah..

I taktau kenapa lately tahap kemalasan tu datang tanpa diundang. Bila nak buat apa rasa macam terpaksa je kena buat, bila dah terpaksa tentu hati merungut kan, so tak ikhlas la jawabnya..

I pon cari lah some solutions untuk menjauhkan diri dari kemalasan ni. Well, serik sebenarnya bila kerja buat pon last minute and terpaksa. Assigment patotnya submit on time, I plak submit the next 2 weeks. Tak ke teruk namanya tu. Bila carry mark merudum baru nak menyesal sebab takut tak boleh cover dengan final exam. Plus pointer pon jatuh. Adehh...

Ok, 1st thing yang I akan buat, I kena susun kerja yang patot kena buat dulu. Macam assignment yang nak kena submit awal dari yang lain, itu yang di dahulukan, baru buat yang lain-lain. Kerja-kerja rumah tengok jugak hari apa free, selasa takde kelas, so buat hari selasa tu memang my turn untuk kemas-kemas rumah lah semua. Tak suka buat, pon kena buat jugak sebab kalau rumah bersepah diri sendiri gak yang rasa tak selesa.

2nd thing, kurangkan aktiviti-aktiviti tak berfaedah ni macam facebook! Twitter! Lulz. Melepak dengan kawan-kawan tapi borak kosong jek tambah ngumpat-ngumpat lagi, haa... tu skali skala boleh lah untuk jumpa kawan-kawan lama tak jumpa ke kan. Kalau dah kerap sangat memang buang masa lah, plak tu balik umah semua benda tak buat.

3rd, kuatkan semangat, gagahkan diri untuk jadi tak malas sebab skali kalau dah ada perasaan malas benda tu akan menular untuk malas segalanya. Buat gak dan cuba untuk senangkan diri dengan apa yang kita buat. So, bila hati kita senang semua benda kita buat pon akan jadi senang.

4th, Kalau dah tak boleh sangat berdoa lah. Huhu

Dah lah, sampai sini je I bleh taip. Takde benda lagi dah nak cakap sebab otak pon macam dah tak boleh pikir. Stress maybe coz banyak keje. LOL


Happy reading. :)

2 comments:

  1. saya follower awak pertama, x ada dpt apa2 ke? he3 gurau, so teruskan menulis blog, saya terus menyokong anda, so klau sudi add saya di fb, saya boleh tolong sekali promo blog awak dengan member2 saya di facebook. https://www.facebook.com/kawan500

    ReplyDelete
    Replies
    1. muahaha... neway thanks, baru bjinak2 ni.. ok tq

      Delete