Sunday, April 14, 2013

Malaysian Accounting Students Convention (MASC 2013)

Assalamualaikum... :)

Saya sibuk sikit semenjak 2 3 menjak ni, macam yang saya dah bagitau kat dalam entry sebelum ni. Saya baru je balik dari UM petang tadi sebab sertai program MASC selama 4 hari (10-13 April). MASC ni mereka buat sejak tahun 2009. Mereka tu siapa? University of Malaya Accounting Club. Sponsor boleh tahan gempak jugak macam BDO Chartered Accountants, Price Waterhouse Cooper, Ernst & Young, Deloitte, KPMG and so on.


My 1st day, hari rabu aritu, ada career booth dan macam biasa lah opening ceremony mesti ada speech. Pastu malamnya terus ada games. Games biasa-biasa je tapi quite fun. Duduk dalam group and mix dengan students dari IPT lain, sesi kenal mengenal la kononnya. Ice breaking lagi sampai pukul 12 tgh malam. Then balik hostel yang mereka dah provide untuk kami semua stay sana.


During opening ceremony

The gimmick

Our 2nd activity which we should know who is our Facilitator that will be guide our group 

2nd day ada ceramah pasal investment and workshop. Tapi workshop mereka pecahkan kepada 3 atau 4 workshop (tak silap aku lah) untuk motivations. Dan setiap workshop tu lain-lain penceramah dan lain-lain tajuk. Kemudian, ada "Together We Love" which mereka jemput anak-anak dari rumah kebajikan. Malam plak ada investment game. Yang ni paling best bagi saya sebab memang tak pernah main pun game ni. Game dia memang macam real punya investment. Siap ada duit, kaunter-kaunter bank, property, share market semua lah. Really had fun. Pengalaman baru bagi saya sebab baru tau macam mana nak buat investment for the future. LOL

3rd day, accounting race kat Putrajaya sana. Pepagi dah kena move ke sana untuk game ni. Tapi saya tak pergi sebab badan tak sehat, terkejut barangkali sebab kepenatan. Huhu. Dengar cerita dari kawan-kawan yang lain kata game dia mencabar, dan sangat sangat sangat memenatkan. Terdapat 7 labs dorang kena pergi dan setiap lab distance dia memang jauh. Nak move dari 1 lab ke lab yang lain kena ikut masa yang telah ditetapkan (around 10 until 20 minutes). Dapat bayangkan lah dorang kena berlari keliling Putrajaya kot. Kesian dorang..... 

Malam tu ada convention dinner bertemakan "Glamrock" tapi saya dress biasa-biasa je dan tak ikut tema langsung dan apa yang penting dapat makan. =,=. Seriously, dinner dia memang enjoy. Ada lucky draw, karaokedancing. Yeahhhh!! dancing...... part ni dah macam clubbing. (Aku tak join dance tu pun) Nampak sangat dorang enjoy, release tension mungkin sebab penat dengan game kat Putrajaya. 


The photo session

Oppa Gangnam Style

Me and my group Faci

Last day cuma forum je tapi forum dia memang best "Will Audit be needed in 20 years?". Dimana panels from different background share out their experience and view in addressing this issue. Ada external and internal auditor, CEO, Exec chairman. Saya yang berangan nak jadi auditor kena fikir sendiri lah, bukan senang kot...... Then selesai je semua, kami semua pun balik..

The panels for forum session

I've got 2 certificates because of their typing error for my IC number (stated below my name) it's not my passport number. So, I need to do my own.. 

That's all from me....


Gambar untuk activity semua tu sorry tak dapat nak letak kat sini..

TQ. :)

4 comments:

  1. Looks like a fun program, you had a good time?
    By the way, is that program only for accounting students in UM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sounds like for accounting students but actually every students who different course can join as well..

      Delete